Ο θίασος Complicite και οι σκιερές και ερωτικές εικόνες των έργων του

Το θέατρο, για τον Simon McBurney, είναι μια ολοκληρωμένη φυσική και πνευματική εμπειρία

“There is no Complicite method — what is essential is collaboration, and a turbulent forward momentum”

Κάθε παράσταση του Κομπλισιτέ γεννιέται από το χάος. Από την ακατανίκητη επιθυμία της εξερεύνησης, από τα μαθηματικά που αγαπά ο Simon McBurney ή την ανάγκη του να ανήκει σε μια κολεκτίβα αναζητώντας ρίζες και συγγένειες. Ο θίασός του, το Complicite, εδώ και δυο δεκαετίες και από τότε που διαλύθηκε η αρχική τετράδα που το 1983 δημιούργησε μια από τις πιο πρωτοποριακές ομάδες θεάτρου στη Βρετανία, έχει εξελιχθεί σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινότητα, όπως μια φυλή ανθρώπων που πηγαίνουν μακριά για να επιστρέψουν, να ξαναπάνε μακριά και να γυρίσουν πάλι.

Είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο McBurney την πραγματικότητα. Η ευθεία είναι κάτι που δεν τον ενδιαφέρει. Το θέατρο, όπως το αντιλαμβάνεται, είναι μια ολοκληρωμένη φυσική και πνευματική εμπειρία, καμία σχέση δεν έχει με τη γραμμική αφήγηση, η οποία κατά τη γνώμη του δεν αντανακλά καθόλου τη ζωή. Τον ενδιαφέρουν οι συνδέσεις της προσωπικής μνήμης με την ιστορία και την επιστήμη, οι παρεκβάσεις και οι συστροφές γύρω από τα θέματα της κοινωνίας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου γένους.

Ο ιδρυτής και σκηνοθέτης μιας από τις πιο ισχυρές ομάδες του κόσμου, όταν ήταν μικρός, όπως τα περισσότερα παιδιά, γοητευόταν από τα πράγματα που δεν έπρεπε να κάνει. Οτιδήποτε ήταν παράνομο τον έκανε να ενδιαφέρεται, όποιος κανόνας και αν υπήρχε ενδιαφερόταν να τον σπάσει.

Αυτός ο τύπος της νεανικής εξέγερσης ακολουθεί μέχρι σήμερα τη δημιουργική του πορεία, περισσότερο από 30 χρόνια από την ίδρυση του Κομπλισιτέ. Με τον ίδιο τρόπο επιχειρεί με κάθε νέα παράσταση να σπάσει τους κανόνες του θεάτρου και την αντίσταση των θεατών σε περισσότερες από 40 χώρες στις οποίες έχει περιοδεύσει ο θίασος. Αυτό που ονειρευόταν όταν ξεκίνησε, ήταν να κάνει αυτά που δεν έβλεπε στις βρετανικές σκηνές. Να συνδέσει το θέατρο, το χορό, τη μουσική, τη λογοτεχνία και την ανάπτυξη τεχνολογιών, χωρίς να ενδιαφέρεται αν θα πρωτοτυπήσει αλλά να παρουσιάσει κάτι ζωντανό και ενδιαφέρον.

Οι εικόνες των έργων του, διφορούμενες, σκιερές και ειρωνικές μαρτυρούν την ανάγνωση ενός κόσμου στον οποίο πιστεύει ότι τα ανθρώπινα όντα είναι ανίκανα σχεδόν να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη για την καταστροφή τους. Αυτό το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει το θέατρό του. Ο McBurney οδηγείται στη δημιουργία από την επιθυμία του για γνώση, αισθάνεται κάθε φορά ότι έχει μόλις ξεκινήσει. Η συλλογικότητα και η επίγνωση της συνέχειας, η αναζήτηση της ταυτότητας, είναι φανερά.

Παρόλο που έχει κατηγορηθεί ότι το στιλιζάρισμα τον ενδιαφέρει πολλές φορές περισσότερο από την ουσία, οι εικόνες του κόσμου που αποκαλύπτει είναι βαθιές και μεγαλειώδεις. Η λαχτάρα της κοινότητας, τον κάνει να πιστεύει ότι όλοι μέσα στην αίθουσα έχουν μια μακρινή συγγένεια, ότι είμαστε όλοι σε θέση να φανταστούμε το ίδιο πράγμα την ίδια στιγμή και ότι η συμβολή της φαντασίας των θεατών σε μια παράσταση είναι ζωτικής σημασίας. Για όποιον έχει δει έστω και μια παράστασή του, αυτό είναι γεγονός. Η φαντασία λειτουργεί με καθηλωτικό τρόπο, καθώς η συνειρμική εικόνα του συναντά τη συστροφή της προσωπικής μας μνήμης.

Ακολουθούν εικόνες από ορισμένες από τις πιο συζητημένες δουλειές της ομάδας:

“The Master and Margarita”, 2012
“The Master and Margarita”, 2012
“Mnemonic”, 1999
“Shun-kin”, 2008

“The Three Lives of Lucie Cabrol”, 1994

“The Street of Crocodiles”, 1992

“Tea”, 2012

Κεντρική φωτογραφία: O Simon McBurney στην πρόβα της “Συνάντησης” © Sarah Ainslie (αριστερά) – Στιγμιότυπο από την παράσταση “A Disappearing Number”, 2007 (δεξιά)

Info παράστασης: «Η Συνάντηση. Complicite / Simon McBurne» | 1 – 3 Απριλίου 2016 στις 20:30 | Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.