01 Σεπτεμβρίου, 2022 •

Μανία με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι: Mια έκθεση με το δακτυλικό του αποτύπωμα

Κείμενο: ελc team

Το πιο ξεκάθαρο αποτύπωμα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι στο Εθνικό Μουσείο του Κάρντιφ

Η μανία με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι κατακτά τις πινακοθήκες και τα μουσεία σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για μια έκθεση με σπάνια σχέδια του ντα Βίντσι αλλά για ένα δακτυλικό αποτύπωμα που είναι το πρωταγωνιστικό έκθεμα της έκθεσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κάρντιφ της Βρετανίας για να σηματοδοτήσει τα 500 χρόνια από το θάνατό του.

Συγκεκριμένα πρόκειται για μια λεπτομέρεια του δακτυλικού του αποτυπώματος στο σχέδιο του καρδιαγγειακού συστήματος και των κύριων οργάνων μιας γυναίκας που σχεδιάστηκε το 1509-10. Είναι από μελάνι και «αξιοσημείωτα ευκρινές», όπως γράφουν οι υπεύθυνοι της βασιλικής συλλογής, ενώ οι επιμελητές της έκθεσης υποστηρίζουν ότι το αποτύπωμα θα φέρει το κοινό πιο κοντά στον Ιταλό ζωγράφο, καθώς προβάλλει την ανθρώπινη διάσταση ενός μεγάλου, του μέγιστου των καλλιτεχνών.

Μάλιστα προς αποφυγήν παρεξηγήσεων οι υπεύθυνοι δηλώνουν πως σε άλλα σχέδια μπορεί να υπάρχουν μουτζούρες αλλά αυτό είναι μακράν το πιο ξεκάθαρο αποτύπωμα του Λεονάρντο. Το Εθνικό Μουσείο του Κάρντιφ, εκτός από το αποτύπωμα μιλά και για το σχέδιο του Ντα Βίντσι, ένα από τα πιο περίπλοκα που έχουμε δει ποτέ. Μάλιστα, καθώς το αποτύπωμα έχει ερευνηθεί λεπτομερώς εκδόθηκε και σχετικό βιβλίο που παρουσιάζει όχι μόνο τη μεγαλοφυή αλλά και την ανθρώπινη διάσταση του καλλιτέχνη.

Η έκθεση στο Κάρντιφ εγκαινιάστηκε την 1η Φεβρουαρίου και ταυτόχρονα, σε 12 μουσεία της Βρετανίας παρουσιάζονται 144 έξοχα σχέδια που φανερώνουν την εμβέλεια των καλλιτεχνικών του ενδιαφερόντων που εκτείνονται από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική, τη μουσική, μέχρι την ανατομία, τη μηχανική, τη χαρτογραφία, τη γεωλογία και τη βοτανική και έχουν γίνει από μελάνι και ακουαρέλες.

Info έκθεσης:

Leonardo da Vinci: A Life in Drawing | 1 Φεβρουαρίου – 6 Mαΐου 2019 | National Museum Cardiff

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.