June 14, 2022 •

Λούβρο: μπερδέματα και η έκθεση Ντα Βίντσι στον… αέρα

Κείμενο: Αργυρώ Μποζώνη

Ο πίνακας "Salvator Mundi" έχει «εξαφανιστεί» και οι εμπειρογνώμονες ανησυχούν για την κατάσταση του

Που βρίσκεται πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι “Salvator Mundi”, ο πιο ακριβός πίνακας του κόσμου; Όλοι θυμούνται ότι πρόσφατα με μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα το Λούβρο του Αμπού Ντάμπι ανακοίνωσε πως ο πίνακας του οποίου η έκθεση στο μουσείο είχε προγραμματιστεί για το φθινόπωρο, αναβάλλεται και οι λεπτομέρειες της έκθεσής του θα γίνουν σύντομα γνωστές. Έκτοτε σιωπή επικρατεί από το μουσείο, ενώ διάφορα σενάρια πλανώνται στον αέρα του κόσμου της τέχνης με επικρατέστερο ένα που λέει ότι ο πίνακας είναι μόνο κατά 5% ζωγραφισμένος από τον ίδιο τον μεγάλο δάσκαλο της τέχνης και ότι προέρχεται από τους βοηθούς και το εργαστήριό του.

Οι ανησυχίες μεγαλώνουν καθώς οι εμπειρογνώμονες ανησυχούν για την κατάσταση του πίνακα καθώς το πάνελ είναι εξαιρετικά εύθραυστο και κινδυνεύει από καταστροφή. Στην περίπτωση αυτού του πίνακα το μικροκλίμα που χρειάζεται προκειμένου να μη χάσει τα χρώματά του είναι πολύ συγκεκριμένο και ακριβές. Όμως ο πίνακας, προκειμένου να βγει σε πλειστηριασμό το περασμένο έτος, βγήκε από το προστατευτικό του περίβλημα και πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως η κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο πίνακας επιβαρύνθηκε. Έτσι, αναβλήθηκε η έκθεσή του στο κοινό. Άλλοι πιστεύουν ότι το μουσείο του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι αλλά και το Λούβρο στο Παρίσι έχουν άλλα σχέδια σχετικά με την έκθεση του πίνακα.

Η προγραμματισμένη από το Λούβρο στο Παρίσι έκθεση για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, η οποία έχει ανακοινωθεί με πολλές τυμπανοκρουσίες και αναμένεται να γίνει το απόλυτο blockbuster στον κόσμο της τέχνης για το 2019, καθώς γιορτάζονται παγκοσμίως τα 500 χρόνια από το θάνατο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της… εξαφάνισης του Salvator Mundi, το οποίο θα εξέθετε δίπλα στη Tζοκόντα.

Η Ιταλίδα Υπουργός Πολιτισμού Lucia Bergonzoni, μέλος της κυβέρνησης της άκρας δεξιάς, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ότι οι όροι της συμφωνίας που υπογράφηκαν από τον προηγούμενο υπουργό Πολιτισμού Dario Franceschini σχετικά με το δανεισμό έργων του Ντα Βίντσι στο Λούβρο ήταν «απίστευτοι».

Τι εννοεί; Εννοεί πως η Ιταλία θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία του δανεισμού, καθώς πιστεύει ότι δανείζοντας στο Λούβρο τα αριστουργήματα του Ντα Βίντσι, βάζει στο περιθώριο του πιο σημαντικού πολιτιστικού γεγονότος της χρονιάς την χώρα του, την Ιταλία. Άλλωστε όπως δήλωσε στην ίδια συνέντευξη, «Ο Λεονάρντο είναι Ιταλός, πέθανε μόνο στη Γαλλία. Θα πρέπει να συζητήσουμε ξανά, τα πάντα, καθώς το εθνικό συμφέρον δε μπορεί να έρθει σε δεύτερη μοίρα».

Η γαλλο-ιταλική συμφωνία προβλέπει επίσης το Μουσείο του Λούβρου να δανείσει έργα του Ραφαήλ στο μουσείο Scuderi del Quirinale Ρώμη για μια έκθεση το 2020 για τον εορτασμό 500 χρόνων από το θάνατό του.

«Τα περισσότερα από τα έργα του Ραφαήλ είναι ήδη στην Ιταλία», δήλωσε η Bergonzoni. «Επιπλέον, το Παρίσι λέει ότι μόνο τα “κινητά” έργα μπορούν να έρθουν σε μας, χωρίς να διευκρινιστούν ποια είναι αυτά».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.