Ο Ευριπίδης και τέσσερις συγγραφείς εγκαινιάζουν το Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας

Πρώτη πανσέληνος του Αυγούστου με Ιφιγένεια εν Αυλίδι

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και το Φεστιβάλ Φιλίππων σε συνεργασία με τον Δήμο Νάουσας εγκαινιάζουν το Αρχαίο Θεατρο της Μίεζας, την πρώτη πανσέληνο του Αυγούστου, με την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη.

Το βράδυ της 7ης Αυγούστου, τέσσερις συγγραφείς – η Ζυράννα Ζατέλη, ο Θωμάς Κοροβίνης, ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης και η Γλυκερία Μπασδέκη- παρουσιάζουν στο Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας την Ιφιγενεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, σε μορφή θεατρικού αναλογίου, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Θοδωρή Γκόνη.

Ο Ευριπίδης και τέσσερις συγγραφείς εγκαινιάζουν το Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας

Η Μίεζα ήταν μια μικρή πόλη της ερατεινής Ημαθίας, χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου στη μέση περίπου του δρόμου που ένωνε τις Αιγές, την βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων με την Πέλλα, το μακεδονικό λιμάνι στη βόρεια ακτή του Θερμαϊκού που το πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ. είχε αναπτυχθεί σημαντικά με αποτελεσμα να γίνει τόπος της δεύτερης κατοικίας της βασιλικής οικογένειας.  Η γεωγραφική θέση και το παραδεισένιο τοπίο με τα πλούσια λιβάδια, τα βαθύσκια δάση και τα πολλά νερά είναι ίσως ο λόγος που έκαναν τον Φίλιππο Β΄ να την διαλέξει για να εγκαταστήσει εκεί το γυμνάσιο για τα παιδιά της Μακεδονικής ελίτ. Το αρχαίο θέατρο της Μίεζας αποτελεί προσάρτημα του κτηριακού συγκροτήματος του Γυμνασίου αυτού που δεν είναι άλλο από την Σχολή όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μεγαλέξανδρο και τους νεαρούς Μακεδόνες, οι οποίοι έγιναν η γενιά που άλλαξε τον κόσμο, δημιουργώντας την αχανή ελληνιστική Οικουμένη.

Για τα «εγκαίνια» αυτού του γεμάτου ιστορικές μνήμες και πανανθρώπινους συμβολισμούς αρχαίου θεάτρου διαλέξαμε την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», ένα από τα δύο σωζόμενα έργα που ο Ευριπίδης έγραψε τα τελευταία χρόνια της ζωής του που τα πέρασε στην Μακεδονία, ζώντας ως εταίρος του βασιλιά Αρχέλαου στην αυλή των γειτονικών Αιγών. Άλλωστε, όπως λέει ο Πλούταρχος (Περί Αλεξάνδρου τύχης ή αρετής ) αποτιμώντας έτσι την ουσιαστικότερη συνέπεια του έργου του Κοσμοκράτορα, χάρη στον Αλέξανδρο τα παιδιά των Περσών και των Σουσιανών και των κατοίκων της Γεδρωσίας έμαθαν και αγάπησαν τις τραγωδίες του Ευριπίδη και του Σοφοκλή.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Σκηνογραφική Επιμέλεια: Ματίνα Μέγκλα

Μουσική εγκατάσταση: Αλεξανδρος Γκόνης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχαλης Αγγελιδης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.