14 Ιουνίου, 2022 •

Η Μόνα Λίζα θα αφήσει -για λίγο- το μουσείο του Λούβρου;

Κείμενο: Αργυρώ Μποζώνη

Το αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι θα μπορούσε να αφήσει το Λούβρο για πρώτη φορά σε 44 χρόνια

Το πιο γνωστό έργο ζωγραφικής στον κόσμο, η Μόνα Λίζα του ντα Βίντσι μπορεί να «ετοιμάζει βαλίτσες» και να μετακινηθεί για λίγο από τη θέση της. Το αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι θα μπορούσε να αφήσει το Λούβρο για πρώτη φορά σε 44 χρόνια, όπως πρότεινε η Γαλλίδα Υπουργός Πολιτισμού Françoise Nyssen την Πέμπτη 15 Μαρτίου. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο Υπουργός δήλωσε ότι «εξετάζει σοβαρά» μια περιοδεύουσα έκθεση των αριστουργημάτων της Γαλλίας από το μουσείο του Λούβρου συμπεριλαμβανομένης και της Τζοκόντα.

Το 1974 ήταν η τελευταία φορά που το εμβληματικό έργο του Ντα Βίντσι από τον πολυφωτογραφημένο τοίχο του μουσείου ταξίδεψε στο Τόκιο και τη Μόσχα. Πριν από αυτό, το αριστούργημα του Ντα Βίντσι ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη το 1963, ενώ αφαιρέθηκε από τον τοίχο και κρύφτηκε κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Πιο πρόσφατα, η ιταλική πόλη της Φλωρεντίας ξεκίνησε μια προσπάθεια να φέρει τη ζωγραφική πίσω στην πατρίδα του Λεονάρντο, όπου ο καλλιτέχνης πιστεύεται ότι έχει δημιουργήσει το έργο, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, η τρέχουσα πολιτική της κυβέρνησης έχει μια αξιοσημείωτα διαφορετική θέση. Παρά τον εγγενή κίνδυνο ζημιών και το σημαντικό κόστος που συνδέεται με τη μεταφορά ανεκτίμητων έργων τέχνης, η Υπουργός διαφωνεί με τη διατήρηση των εθνικών θησαυρών της Γαλλίας σε ένα μέρος. Η Nyssen είναι εναντίον του πολιτιστικού διαχωρισμού και πιστεύει σε ένα μεγάλο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα έργα, ακόμα και τα ανεκτίμητα πρέπει να μετακινούνται και σε άλλες εκθέσεις και πόλεις του κόσμου.

Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές αν το έργο θα ταξιδέψει σε πρώτη φάση εντός ή εκτός Γαλλίας. Τελευταίος μεγάλος δανεισμός ήταν αυτός της ταπισερί Bayeux στη Βρετανία. Η ταπετσαρία, η οποία απεικονίζει γεγονότα της Νορμανδικής κατάκτησης, θα βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022, όταν το μουσείο Bayeux θα κλείσει για ανακαίνιση.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.