Εν Συρμώ: Γιορτές του Οδοντωτού

Ο Οδοντωτός γιορτάζει τα 120 χρόνια του με μία σειρά εκδηλώσεων

Φέτος ο Οδοντωτός γιορτάζει τα 120 χρόνια του και προσκαλεί τους επισκέπτες στο σπίτι του, στο Φαράγγι του Βουραϊκού, για να γιορτάσουν μαζί. Από τη χρονιά αυτή δημιουργείται ένας νέος θεσμός, ύμνος στον Οδοντωτό και στο φυσικό του περιβάλλον. Αναδεικνύεται έτσι η μοναδικότητα και η αξία του Οδοντωτού ως μέσο συγκοινωνίας, ως τουριστικό κεφάλαιο αλλά και ως στοιχείο πολιτισμού, μαζί με την αρμονική ενσωμάτωσή του στο φυσικό περιβάλλον, προβάλλοντας παράλληλα τις ιδιαίτερες ιδιότητες του φαραγγιού.

Το Σαββατοκύριακο 7-8 Μαΐου ξεκινά η σειρά εκδηλώσεων “Εν Συρμώ-Γιορτές Οδοντωτού”, με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Διακοπτό-Καλάβρυτα. Ο μήνας Μάιος από φέτος είναι αφιερωμένος στον Οδοντωτό, που αποτελεί κεφάλαιο στην τοπική κουλτούρα των Δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, με μια σειρά εκδηλώσεων που φιλοξενούνται σε Διακοπτό και Καλάβρυτα.

Για την προώθηση της διοργάνωσης σε πανελλαδικό επίπεδο δημιουργήθηκε μια μικρή ταινία, διάρκειας περίπου 9 λεπτών, όπου παρουσιάζονται μερικές από τις ωραιότερες εικόνες της διαδρομής, ταυτόχρονα με αφήγηση ιστορικών στοιχείων για τον Οδοντωτό αλλά και πληροφορίες για τη σειρά εκδηλώσεων “Εν Συρμώ”.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων:
Σάββατο 7 Μαΐου
19:00 |
Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα

– Έναρξη εκδηλώσεων «Εν Συρμώ». Χαιρετισμοί των Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.κ. Παναγιώτη Θεοχάρη και Φίλιππου Τσαλίδη, των δημάρχων Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Γιώργου Λαζουρά και Θανάση Παναγόπουλου και της Προέδρου της ΔΗΚΕΠΑ κας Μαρίας Τσουκαλά. Κήρυξη έναρξης από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κα. Έλενα Κουντουρά.

– «Επανεκκίνηση!» Λειτουργία και κίνηση της μουσειακής ατμήλατης μηχανής ΔΚ 8.001.

– «Τα 120 χρόνια του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου και η σημασία του για την περιοχή μας». Ομιλίες και παρουσιάσεις, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το 36ο Πέρασμα στο φαράγγι.

– Έκθεση φωτογραφίας και μουσικό κέρασμα.

Κυριακή 8 Μαΐου
– Σταθμός Οδοντωτού, Διακοπτό
Αναχώρηση λεωφορείων με επισκέπτες από Διακοπτό για Ζαχλωρού, σύμφωνα με τον κατάλογο δηλώσεων συμμετοχής. Δρομολόγια λεωφορείων: 06:45, 08:15 και 09:45.

– 07:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα
36ο Πανελλήνιο πέρασμα στο φαράγγι του Βουραϊκού. Έναρξη της κατάβασης του φαραγγιού. Υποδοχή και εκδηλώσεις στους σταθμούς Τρικλιά, Νιάματα και Διακοπτό.

– 11:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα
«Η Πολιτεία ταξιδεύει με τον Οδοντωτό»Αναχώρηση συρμού με τιμητική εκπροσώπηση της πολιτικής ηγεσίας από τον Υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη και την Αναπληρώτρια Υπουργό κα Έλενα Κουντουρά. Υποδοχή στο Διακοπτό.

Φωτογραφία του Οδοντωτού από τη διαδρομή Διακοπτό - Καλάβρυτα
Φωτογραφία του Οδοντωτού από τη διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα

Σάββατο 14 Μαΐου
19:30 | Σταθμός Οδοντωτού, Διακοπτό
«Ο Οδοντωτός Διακοπτού-Καλαβρύτων ως μέσο της Τοπικής Ανάπτυξης, του Τουρισμού και του Πολιτισμού». Εκδήλωση και συζήτηση.

– 21:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Διακοπτό
«Τραγούδια των τραίνων». Το συγκρότημα Passepartout με μια συλλογή τραγουδιών για τα τραίνα, από το χθες και το σήμερα.

Τετάρτη 18 Μαΐου [Διεθνής Ημέρα Μουσείων]
«Δημοσιογράφοι Εν Συρμώ». Ημερήσιο δημοσιογραφικό οδοιπορικό με τον Οδοντωτό, από το Διακοπτό στα Καλάβρυτα. Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στη μουσειακή μηχανή, στον σταθμό Διακοπτού.

– 20:00-22:00 | Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος
«Διαδράσεις μνήμης: Οδοντωτός σιδηρόδρομος και Καλάβρυτα». 120 χρόνια παράλληλης ιστορίας: Κατοχή- αντίσταση- ολοκαύτωμα- απελευθέρωση.

Σάββατο 21 Μαΐου
– 11:00-13:00 |
Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα
«Γεύσεις του Οδοντωτού». Εκδήλωση για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας.

– 12:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα
Φιλαρμονική Νέων του Δήμου Καλαβρύτων. Μουσική εκδήλωση – συναυλία.

Κυριακή 22 Μαΐου [Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας]
11:00 | Πνευματικό Κέντρο, Διακοπτό
«Οδοντωτός Σιδηρόδρομος – Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, γραμμές παράλληλες». Εκδήλωση – ημερίδα από τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού.

Σάββατο 28 Μαΐου
– 19:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα
«Οδοντωτός και Καλάβρυτα – 120 χρόνια ΜΑΖΙ με τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη». Εκδήλωση- συζήτηση για τα 120 χρόνια του Οδοντωτού.

– 21:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα
«Τραγουδάμε για τον Οδοντωτό». Μουσική εκδήλωση-συναυλία.

Κυριακή 29 Μαΐου
– 10:30 | Πνευματικό Κέντρο, Διακοπτό
«Ο Μουντζούρης στη Μηχανή του Χρόνου, Οδοντωτός Διακοπτού-Καλαβρύτων, 1896-2016». Παρουσίαση του βιβλίου που ετοίμασαν οι μαθητές του ΓΕΛ Διακοπτού.

– 11:30-13:30 | Σταθμός Οδοντωτού, Διακοπτό
«Γεύσεις του Οδοντωτού». Εκδήλωση για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας.

– 12:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Διακοπτό
Φιλαρμονική Αιγίου «Ευτέρπη». Μουσική εκδήλωση – συναυλία.

Κυριακή 5 Ιουνίου [Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος]
«Εκπαίδευση Εν Συρμώ». Εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις για τους επιβάτες των δρομολογίων του Οδοντωτού, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας-Ακράτας.

Δευτέρα 6 Ιουνίου
– 10:00 | Καλάβρυτα
«Δράσεις με μαθητές και εκπαιδευτικούς για τον Οδοντωτό και το Εθνικό πάρκο». Εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για το Περιβάλλον, το Εθνικό Πάρκο και το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού και τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.