Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2018: Η «σχεδία» στο Μουσείο Μπενάκη

σχεδία διεθνής ημέρα μουσείων

Εκπαιδευτικά εργαστήρια up-cycling και κόμικ, προβολές, φωτογραφικές εκθέσεις αλλά και βιωματικές συζητήσεις

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων 2018, με θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό», το Μουσείο Μπενάκη «συμπλέει» στην Πειραιώς 138 με το περιοδικό δρόμου «σχεδία», παρουσιάζοντας την δραστηριότητα του περιοδικού και την προσφορά του στην κοινωνία. Μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια up-cycling και κόμικ, προβολές, φωτογραφικές εκθέσεις αλλά και μια σειρά βιωματικών συζητήσεων με τους ανθρώπους της «σχεδίας» και τους συνεργάτες τους, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τον κόσμο της «σχεδίας» και να ενημερωθεί για την φιλοσοφία, την πορεία και την εξέλιξη του περιοδικού.

Παράλληλα, εγκαινιάζεται η νέα συνεργασία του πωλητηρίου του Μουσείου Μπενάκη με το νέο πρόγραμμα της Σχεδίας, το «σχεδία αρτ», ένα πρόγραμμα βαθιά κοινωνικό μα και βαθιά περιβαλλοντικό το οποίο βασίζεται και προάγει τη μέθοδο της επαναχρησιμοποίησης (up-cycling). Μέσα από αυτήν την συνέργεια δίνεται η δυνατότητα στους πωλητές του περιοδικού να μεταμορφώνουν παλιά τεύχη της «σχεδίας» σε χρηστικά αντικείμενα υψηλής αισθητικής και ποιότητας, τα οποία θα διατίθενται στα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη με στόχο την υποστήριξη και την ανάδειξη του κοινωνικού έργου που επιτελείται.

Η «σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Περιοδικών Δρόμου (International Network of Street Papers (INSP). Εκδίδεται από τη «Διογένης ΜΚΟ», η οποία είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που συστήθηκε στις αρχές του 2010 για την υποστήριξη της προσπάθειας των αστέγων και κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό.

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Καλλιτεχνικό εργαστήρι «Ξαναφτιάχνοντας τη ζωή: “σχεδία αρτ”/upcycling»
Ώρες: 11:00 – 12:00 και 12:30 – 13:30
Στο εργαστήριο «σχεδία αρτ» θα γίνει μια πρακτική παρουσίαση για το πώς παλαιά, απούλητα τεύχη του περιοδικού δρόμου «σχεδία» μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να μεταμορφωθούν σε προϊόντα υψηλής αισθητικής και ποιότητας, δίνοντας νέα ευκαιρία, νέα μορφή, νέα ζωή σε κάτι φαινομενικά «άχρηστο», «σκουπίδι», ένα «παλιό περιοδικό». Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στα οράματα του προγράμματος και να μάθουν τα μυστικά της διαδικασίας της επαναχρησιμοποίησης (upcycling) από τους ίδιους τους ανθρώπους της «σχεδίας», που αποτελούν και την αρχική ομάδα ωφελουμένων του «σχεδία αρτ». Από καρφίτσες μέχρι καλάθια, θα δουν λωρίδες χαρτιού να μεταμορφώνονται από τα ίδια τους τα χέρια σε αντικείμενα τέχνης, τα οποία και μπορούν να πάρουν μαζί τους φεύγοντας, με την ελπίδα ότι αυτή τους η συμμετοχή θα αποτελέσει την αφετηρία για τη συνέχιση της ενασχόλησής τους με τη μέθοδο της επαναχρησιμοποίησης. Για ένα καλύτερο περιβάλλον. Για μια καλύτερη ζωή.

1) Εργαστήρι για την δημιουργία καλαθιού
Διάρκεια: 60’
Συμμετοχή: 15 άτομα με 2 εκπαιδευτές
Ηλικία: ενήλικες και παιδιά (10+)

2) Δύο εργαστήρια για δημιουργία καρφίτσας
Διάρκεια: 20
Συμμετοχή: 15 άτομα με 2 εκπαιδευτές
Ηλικία: ενήλικες και παιδιά (6+)

Εργαστήρι δημιουργικής γραφής & κόμικς
Ώρες: 11:30 – 13:30
Οι συμμετέχοντες θα μυηθούν στον μαγικό κόσμο της συγγραφής και των κόμικς, συνδυάζοντας τις δύο αυτές μορφές τέχνης με πρωτότυπο τρόπο. Πρώτα θα συνθέσουν ένα λογοτεχνικό κείμενο, το οποίο κατόπιν, αφού το μετατρέψουν σε σενάριο, θα το αστικοποιήσουν, δημιουργώντας τα δικά τους κόμικς.
Υπεύθυνοι για τη δημιουργική συνύπαρξη, ο γελοιογράφος και δημιουργός κόμικς Soloup (Αντώνης Νικολόπουλος), και η φιλόλογος Κέλη Δασκαλά που διδάσκει δημιουργική γραφή και θεωρία της λογοτεχνίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Αριθμός συμμετεχόντων: 15
Ηλικία: έφηβοι και ενήλικες (13+)
Διάρκεια: 2 ώρες

Συνομιλώντας για τη “σχεδία”

Α. “Η «σχεδία» της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης”
Ώρες: 12:00 – 13:00
H «σχεδία» είναι οι άνθρωποι και ο αγώνας των συνανθρώπων μας εκείνων που δοκιμάζονται σκληρά από την κοινωνική και οικονομική συγκυρία να ξανακερδίσουν την ίδια τους τη ζωή. Είναι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, ένα χαμόγελο, η σχέση αγάπης μεταξύ αγνώστων, μεταξύ του πωλητή και του αναγνώστη-υποστηρικτή. Είναι ακριβώς για τα ταξίδια της «σχεδίας» στις θάλασσες της αλληλεγγύης, της αδελφοσύνης και του σεβασμού και πώς τα έχουν βιώσει οι ίδιοι, τι αποτυπώματα έχουν αφήσει αυτά στην ψυχή τους που θα συνομιλήσουν πωλητές του περιοδικού με συμπολίτες μας από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, που, βεβαίως, είναι και αναγνώστες μας.

Συνομιλητές:
Δήμητρα Πιάγκου, πωλήτρια περιοδικού δρόμου «σχεδία»
Έλενα Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος
Γιούλικα Σκαφιδά, ηθοποιός
Ρόζαλιν Μπέντζαμιν, Τμήμα Διαχείρισης Δωρεών, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Συντονισμός:
Ελεωνόρα Ορφανίδου, δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια πολιτιστικού τμήματος Αθήνα 9,84

Β. Η «σχεδία» της εποικοδομητικής δημοσιογραφίας
Ώρες: 15:00 – 16:00
Ως μέρος της λύσης είναι γνωστά παγκοσμίως τα περιοδικά δρόμου, αναζητώντας τρόπους για την εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ανάμεσά τους, βεβαίως, και η «σχεδία». Μέρος της λύσης θέλει να αποτελεί το ελληνικό περιοδικό δρόμου, ωστόσο, και δημοσιογραφικά, με το περιεχόμενό του, αναδεικνύοντας σημαντικά κοινωνικά ζητήματα και προτείνοντας τρόπους και δρόμους για την επίλυσή τους, υπηρετώντας, με αυτόν τον τρόπο, τις αρχές και τις αξίες της εποικοδομητικής δημοσιογραφίας. Με αφορμή το κείμενο που φιλοξενείται στο τρέχον τεύχος του περιοδικού («Ο εξοβελισμός της αγκαλιάς», #59, Μάιος 2018) για την αποβολή της -τόσο πολύτιμης για την υγεία μας- σωματικής επαφής από τις ζωές μας, ένας πωλητής της «σχεδίας», μία κλινική ψυχολόγος, μία παιδοχειρουργός, ένας γεροντολόγος και ένας δημοσιογράφος θα συνομιλήσουν για την αποστέρηση και το στιγματισμό του αγγίγματος στην εποχή μας και την ανάγκη να αποδαιμονοποιήσουμε τη σωματική επαφή και να ξαναβάλουμε στις ζωές μας το χάδι και την αγκαλιά.

Συνομιλητές
Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, πωλητής περιοδικού δρόμου «σχεδία»
Αμαλία Ατσαλάκη, κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια στη Μονάδα Εφήβων του ΟΚΑΝΑ και επιστημονική συνεργάτης, Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου
Κωστής Προύσκας, Ψυχολόγος – Δρ Γεροντολογίας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΑΚΤΙΟΣ Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
Σπύρος Ζωνάκης, δημοσιογράφος του περιοδικού δρόμου «σχεδία»
Συντονισμός:
Χρήστος Αλεφάντης, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού δρόμου «σχεδία»

Εκθέσεις
Έκθεση φωτογραφίας των πωλητών του περιοδικού δρόμου «σχεδία» με τίτλο «Εικόνες του άλλου μας εαυτού»
Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Ζινδριλή με θέμα της επισκέψεις που πραγματοποίησε η Εθνική Ομάδα Αστέγων σε προσφυγικά κέντρα, 2016-2017 με τίτλο «Ένα παιχνίδι για μια καλύτερη ζωή»
Έκθεση με έργα των σκιτσογράφων Μιχάλη Κουντούρη και Τάσου Αναστασίου, που έχουν δημοσιευτεί στη «σχεδία» και κάποια από αυτά έχουν βραβευτεί σε διεθνείς οργανισμούς.

Παράλληλα, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138 οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το σπίτι «σχεδίας αρτ», ενώ στον περιβάλλοντα χώρο να αποκτήσουν τη δική τους σχεδία από δύο επώνυμες πωλήτριες τη δημοσιογράφο, Έλενα Παπαδημητρίου και την ηθοποιό, Γιούλικα Σκαφίδα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.