Διάλεξη του καθηγητή Μεσαιωνικής Ιστορίας Patrick Boucheron στο Μέγαρο

Patrick Boucheron

«Μεταξύ της ελληνικής αρχαιότητας και της εποχής μας»

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και ανανεώνουν τη δημιουργική συνεργασία τους με το Collège de France, ένα γαλλικό δημόσιο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης υψηλού επιστημονικού κύρους παγκοσμίως. Αυτός ο διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός συγκεντρώνει, στην υπηρεσία της έρευνας και της ανώτατης παιδείας, μια ομάδα εκλεγμένων καθηγητών που έχουν διακριθεί για τη σπουδαιότητα των ερευνών τους στις θετικές καθώς και στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, το Megaron Plus υποδέχεται στο βήμα του ένα εξέχον μέλος της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, τον Patrick Boucheron [Πατρίκ Μπουσερόν], καθηγητή Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Collège de France, κάτοχο της έδρας «Ιστορία των εξουσιών στη δυτική Ευρώπη, 13ος-16ος αιώνας».

Υπέρμαχος μιας ανήσυχης, διερευνητικής και διαρκώς εξελισσόμενης ιστορίας που συνιστά τέχνη της χειραφέτησης, ο διαπρεπής «ιστορικός του Μεσαίωνα και συγγραφέας της εποχής μας», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, θα παρουσιάσει στα γαλλικά την ομιλία «Μεταξύ της ελληνικής αρχαιότητας και της εποχής μας» (με ταυτόχρονη μετάφραση).

Προλογίζει η Νικολέττα Γιαντσή-Μελετιάδη, καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας της Δύσεως του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η είσοδος στη διάλεξη είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

 

«Μεταξύ της ελληνικής αρχαιότητας και της εποχής μας»

Το να είναι κανείς ιστορικός του Μεσαίωνα, σημαίνει να τοποθετεί τον εαυτό του ακριβώς ανάμεσα στην Αρχαιότητα και στην εποχή μας, να τοποθετείται στην ενδιάμεση περίοδο που εκτείνεται αέναα μεταξύ των ελληνικών γεννημάτων περί πολιτικής και της νεωτερικής αναγέννησής της.

Σκοπός του ιστορικού είναι να βρει, πέρα από τις γνωστές γενεαλογίες, τις εστίες δημιουργίας, πειραματισμών και διανόησης που περιπλέκουν τη σχέση μας με τη νεωτερικότητα. Από αυτή τη μοναδική θέση, ο Patrick Boucheron θα εξετάσει τη σχέση ανάμεσα στην Αρχαία Ελλάδα και την εποχή μας αλλά και σε τι συνίσταται αυτό το παρελθόν που μας βοηθά να κατανοήσουμε την εξέλιξή μας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.