Δεσποινίς Τζούλια

«Δεσποινίς Τζούλια» στον Τεχνοχώρος Cartel

Η Ομάδα Cartel παρουσιάζει το έργο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ

Στη βιομηχανική περιοχή του Βοτανικού, μια νύχτα ξεφαντώματος γίνεται αφορμή για να έρθουν αντιμέτωποι με τον εαυτό τους και τα όριά τους η αριστοκράτισσα Δεσποινίς Τζούλια, ο υπηρέτης Ζαν και η μαγείρισσα Κριστίν, οι ήρωες του έργου του Αυγούστου Στρίντμπεργκ «Δεσποινίς Τζούλια» που ανεβάζει η Ομάδα Cartel.

Στον χώρο ενός παλιού γκαράζ, εκεί όπου η αλήθεια των ανθρώπων φανερώνεται στην πραγματική της διάσταση, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, η συνάντηση των ηρώων του Στρίντμπεργκ φέρνει στο φως ερωτήματα βαθιά κρυμμένα μέσα τους.

Τι σημαίνει «βγαίνω από τα όριά μου»; Πότε συμβαίνει αυτό; Ποια στιγμή; Πού ξεκινά και πού τελειώνει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια; Και ο εξευτελισμός; Πότε επέρχεται αυτός; Και από ποιον;

Πόσο άγρια μπορούν να γίνουν τα ένστικτα ενός ανθρώπου, προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει; Ποιος πονάει περισσότερο στη σχέση θύματος-θύτη; Υπάρχει νικητής και ηττημένος σ’ ένα παιχνίδι εξουσίας; Για πόσο;

Ποιο το λάθος; Ποιο το σωστό; Και, κυρίως, ποιος το ορίζει; Τι ρόλο παίζει άραγε η πίστη; Ή η επίφασή της; Οι έσχατοι έσονται πρώτοι; Το αντίστροφο;

Πόσο έτοιμοι είναι τελικά οι άνθρωποι να δούνε τις ρωγμές τους στον καθρέφτη;

Ερωτήματα βασανιστικά, άμεσα συνυφασμένα με τα θέλω και τα φοβάμαι, τα πρέπει και τα μπορώ της Δεσποινίδος Τζούλιας, του Ζαν και της Κριστίν. Ερωτήματα για τα οποία μοιάζουν να ψάχνουν απαντήσεις όλο και πιο επιτακτικά όσο προχωράει η γιορτινή (;) αυτή νύχτα, κατά την οποία ο ακραίος ρεαλισμός μπλέκεται βρώμικα αλλά και μαγικά με τα τοπία του ονείρου, τα τοπία της ψυχής.

Όταν τελειώσει η «νύχτα της αθώας ευτυχίας», όπως την αποκαλεί η ίδια η Δεσποινίς Τζούλια, και βγει ο ήλιος, οι ήρωες του Στρίντμπεργκ θα έχουν βρει τις οδυνηρές απαντήσεις που ζητούσαν. Και τότε μια ησυχία θα απλωθεί στον χώρο. Κατανυκτική. Μια ησυχία ματαίωσης. Αμαρτωλή. Και ταυτόχρονα προδιαγεγραμμένη. Διαχρονική.

* Κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων παραστάσεων, θα φιλοξενείται στο φουαγιέ του Τεχνοχώρου Cartel η έκθεση φωτογραφίας: Μάριος Κουτσός – «Στίγμα» / Πέπη Σταυροπούλου – «Incognito»

Συντελεστές

Μετάφραση: Χρήστος Νικολόπουλος
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης
Σκηνικός χώρος – Επιμέλεια κοστουμιών – Μουσική επιμέλεια: Ομάδα Cartel
Στίχοι: Δήμητρα Παπαδήμα
Επιμέλεια κίνησης: Αγγέλα Πατσέλη
Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς
Βοηθοί σκηνοθέτη: Στέλιος Τυριακίδης, Στεφανία Βλάχου
Φωτογραφίες promo/αφίσας: Γιώργος Καπλανίδης
Φωτογραφίες προβών: Αντιγόνη Μακ Λέλλαν
Σχεδιασμός αφίσας: Πήτερ Οικονόμου
Trailer: Στέλλα Καρακατσάνη
Διεύθυνση παραγωγής: Φαίη Τζήμα
Τεχνική υποστήριξη: Μιχάλης Κάρλος, Λάμπρος Παπούλιας

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ελεονώρα Αντωνιάδου (Δεσποινίς Τζούλια), Βασίλης Μπισμπίκης (Ζαν), Δήμητρα Παπαδήμα (Κριστίν)

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά): Νίκος Βαλάσης, Μανώλης Δέφτος, Ελένη Κερολλάρι, Δημήτρης Ξοξάκος, Έφη Σολωμού, Γκρέτα Σπάρου, Θαλειάννα Τσιρίγου (Χωρικοί)

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μηνά Χατζησάββα.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 12 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.