«Αδελφή Αγγελική» & «Ο μανδύας» του Πουτσίνι από τους Νέους της Όπερας στην Εθνική Λυρική Σκηνή

νέοι όπερας

Και τα δύο έργα πρωτοπαρουσιάστηκαν στη Μητροπολιτική Όπερα Νέας Υόρκης στις 14 Δεκεμβρίου 1918

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι Νέοι της Όπερας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ολοκληρώνει την πρώτη του σεζόν με την παρουσίαση των δύο μονόπρακτων έργων του Τζάκομο Πουτσίνι «Αδελφή Αγγελική» & «Ο μανδύας», στις 8 και 10 Ιουλίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε μουσική διεύθυνση Μιχάλη Παπαπέτρου και σκηνοθεσία Νικολέτας Φιλόσογλου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι Νέοι της Όπερας» ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2018 με στόχο να δώσει την ευκαιρία να λάβουν εμπειρία εντός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής νέοι καλλιτέχνες που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους και βρίσκονται στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής τους διαδρομής. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δοκιμάζονται σε πραγματικό περιβάλλον εργασίας και λαμβάνουν μέρος έως και σε τρεις παραγωγές όπερας ανά καλλιτεχνική περίοδο. Η πρώτη παραγωγή των «Νέων της Όπερας» ήταν ο Ιδομενέας του Μότσαρτ και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Φεβρουάριο στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο διακεκριμένος τενόρος Βαγγέλης Χατζησίμος.

Οι δύο μόνοπρακτες όπερες Αδελφή Αγγελική και Ο μανδύας αποτελούν μαζί με το έργο Τζάννι Σκίκκι το Τρίπτυχο του Τζάκομο Πουτσίνι. Και τα δύο έργα πρωτοπαρουσιάστηκαν στη Μητροπολιτική Όπερα Νέας Υόρκης στις 14 Δεκεμβρίου 1918. Στην Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1970.

Η Αδελφή Αγγελική είναι σε ποιητικό κείμενο του Τζοβακκίνο Φορτσάνο. Η ιστορία έχει ως εξής: η Αδελφή Αγγελική είναι διαφορετική από τις άλλες μοναχές στο μοναστήρι. Είναι ευγενικής καταγωγής και ένα μυστήριο καλύπτει τον λόγο για τον οποίο βρέθηκε εκεί. Απρόσμενα την επισκέπτεται η πριγκίπισσα θεία της. Τα συνταρακτικά νέα που της μεταφέρει θα οδηγήσουν την Αδελφή Αγγελική στο θανάσιμο αμάρτημα της αυτοκτονίας.

Ο Μανδύας είναι σε ποιητικό κείμενο του Τζουζέππε Αντάμι και βασίζεται στο ομότιτλο έργο του Ντιντιέ Γκολντ. Το έργο μιλά για το δράμα τριών ανθρώπων σε μια μαούνα αραγμένη στις όχθες του Σηκουάνα: του Μικέλε, ιδιοκτήτη της μαούνας, της γυναίκας του Τζωρτζέττας που έχει χάσει πρόσφατα το παιδί τους και του Λουΐτζι, αχθοφόρου και εραστή της Τζωρτζέτας. Μια ζοφερή δίνη συναισθημάτων, πόνου και εγκλήματος, η οποία τελικά θα καταπιεί και τους τρεις πρωταγωνιστές.

Την παραγωγή σκηνοθετεί η σκηνοθέτρια Νικολέτα Φιλόσογλου, η οποία έχει εργαστεί στο θέατρο με τον Βασίλη Παπαβασιλείου και τον Γιάννη Χουβαρδά.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα «Οι νέοι της όπερας»

Οι «Νέοι της Όπερας» είναι ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικού χαρακτήρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να τους προσφέρει τη δυνατότητα να εξελίξουν και να παρουσιάσουν τις δυνατότητές τους σε ένα περιβάλλον εργασίας προστατευμένο αλλά και εποπτευόμενο από επαγγελματίες καταξιωμένους στο αντικείμενό τους. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες δοκιμάζονται σε ένα πραγματικό περιβάλλον εργασίας και παίρνουν μέρος έως και σε τρεις παραγωγές. Η καθοδήγηση και η εκπαίδευση των νέων καλλιτεχνών γίνεται από καταξιωμένους καλλιτέχνες της όπερας και όχι μόνο, όπως, μεταξύ άλλων, ο Βαγγέλης Χατζησίμος, ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου, ο αρχιμουσικός Άντζελο Καβαλλάρο, η Χριστίνα Γιαννακοπούλου, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, η Σοφία Κυανίδου, ο Δημήτρης Τηλιακός, η Αγγελική Καθαρίου κ.ά.

Συντελεστές

Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου
Σκηνοθεσία: Νικολέτα Φιλόσογλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς
Επιμέλεια κίνησης: Ζυστίν Γκουσσό
Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας: Κωνσταντίνα Πιτσιάκου
Φωνητική προετοιμασία και διδασκαλία: Βαγγέλης Χατζησίμος – Σοφία Κυανίδου

Για την παράσταση «Αδελφή Αγγελική»
Αδελφή Αγγελική: Ελένη Κομνή
Πριγκίπισσα, θεία: Μαρία Βλαχοπούλου
Ηγουμένη: Λεονώρα Γαϊτάνου
Αδελφή Ζηλώτρια: Μαρισία Παπαλεξίου 
Δασκάλα των δοκίμων: Αμαλία Αυλωνίτη 
Αδελφή Γενοβέφα: Μαριέττα Σαρρή
Αδελφή Οσμίνα: Άννυ Φασσέα
Αδελφή Ντολτσίνα: Νίκη Χαζιράκη 
Αδελφή Νοσοκόμος: Αγγελική Βαρδάκα
Αδελφές για τις ελεημοσύνες: Δέσποινα Παναγιώτου
Δόκιμος Αδελφή: Χριστίνα Ασημακοπούλου
Υπηρετούσες αδελφές: Μαριέττα Σαρρή, Άννυ Φασέα, Ζωή Καραγκούνη, Δέσποινα Παναγιώτου 

Για την παράσταση «Ο μανδύας»
Μικέλε: Γιάννης Σταματάκης
Τζωρτζέττα: Ελεάννα Κωνσταντά
Φρούγκολα: Λεονώρα Γαϊτάνου
Λουίτζι: Χρήστος Δεληζώνας
Τίνκα: Χρήστος Γιαννούλης
Τάλπα: Γιώργος Παπαδημητρίου
Δύο εραστές: Άννυ Φασσέα – Νίκος Μαραζιώτης
Πωλητής τραγουδιών: Νίκος Μαραζιώτης

Συμμετέχουν μουσικοί της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και μέλη της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.

 

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 10 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.