«Ένας ακόμη ήρωας»: Μια ελεγεία για τον αδύναμο άνθρωπο

Ένας ακόμη ήρωας, μια ελεγεία για τον αδύναμο άνθρωπο

Βασισμένο σε λογοτεχνικά κείμενα των Χριστιανόπουλου, Καζαντζάκη, Σάλιντζερ και παραφρασμένο υλικό από τη σύγχρονη δραματουργία, το διαδίκτυο και κινούμενα σχέδια

Κάθε άνθρωπος ένα μικρό σύμπαν· κάθε ήρωας μια ιστορία· κάθε εποχή και οι ήρωές της (ή οι αντι-ήρωές της). Η παράσταση «Ένας ακόμη ήρωας» του Ηλία Βογιατζηδάκη και της Θεανώς Μεταξά επιχειρεί να συνδιαλλαγεί με σκηνικά μέσα με το βίο και την πολιτεία καθημερινών ανθρώπων που θα μπορούσαν να ζουν ανάμεσά μας ή έζησαν κάποτε, στην Ελλάδα αλλά και στο παγκόσμιο χωριό· μορφών που ξεπηδούν από το διαδίκτυο, από διηγήματα, από θεατρικά έργα και από κινούμενα σχέδια. Πρόκειται για ανθρώπους που μοιάζουν αδύναμοι σε συσχετισμό με τους δυνατούς αυτού του κόσμου, ανθρώπους για τους οποίους δεν στήθηκαν –και δεν θα στηθούν ποτέ– αγάλματα στις πλατείες ή οι οποίοι πέρασαν –και μάλλον θα εξακολουθήσουν να περνούν– τη ζωή τους στο περιθώριο του δημόσιου βίου.

Ένας ακόμη ήρωας, μια ελεγεία για τον αδύναμο άνθρωπο

Εγκλωβισμένοι στο δικό τους ξεχωριστό σύμπαν, υποφωτισμένοι, χωρίς αναγνωρίσιμο πρόσωπο και δυνατή φωνή, οι μικροί αυτοί αντι-ήρωες της καθημερινότητας διεκδικούν σε έναν κόσμο που οι μισοί αγοράζουν και οι άλλοι μισοί πουλιούνται –αλλά και στο πλαίσιο της παράστασης– να καταλάβουν το κέντρο της σκηνής, να στρέψουν τα φώτα επάνω τους, να αρθρώσουν το δικό τους λόγο –και να δικαιώσουν, εν τέλει, την ύπαρξή τους.

Επί σκηνής, στήνεται –με διαφορετικά υλικά κάθε φορά– ένας εναλλακτικός «ανδριάντας», τον οποίο αναλαμβάνει πρόθυμα να μυθοποιήσει ή να αποκαθηλώσει μια πανταχού παρούσα «κοινή γνώμη», ρυθμιστής και τιμητής της δημόσιας ζωής. Δημόσιο και ιδιωτικό, συλλογικό και προσωπικό εναλλάσσονται και αντιπαρατίθενται στην παράσταση, συνθέτοντας έτσι το πολυσυλλεκτικό όσο και βαθιά μοναδικό σύμπαν του αδύναμου ανθρώπου.

Ένας ακόμη ήρωας, μια ελεγεία για τον αδύναμο άνθρωπο

Καθώς η βραδιά εξελίσσεται, επί σκηνής λαμβάνει χώρα μια ξεστρατισμένη τελετή –στον αντίποδα ενός επίσημου λαμπρού εορτασμού– η οποία είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει τελικά να ολοκληρωθεί. Θα δικαιωθεί τελικά Ένας ακόμη ήρωας του καιρού μας, έστω και στη σκηνή του θεάτρου, έστω και αν δεν κάνει γενναίες πράξεις που να κερδίζουν το θαυμασμό μας;

Συντελεστές

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Ηλίας Βογιατζηδάκης, Θεανώ Μεταξά
Ερμηνεία: Ηλίας Βογιατζηδάκης, Θεανώ Μεταξά, Μυρτώ Πανάγου, Γιώργος Ορφανουδάκης
Δραματουργία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα
Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Κατερίνα Τούμπα
Βοηθός σκηνοθέτη: Τζο Νασιοπούλου
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Ιωάννου
Φωτογραφίες – Video teaser: Oliwia Twardowska
Video trailer: Ρεβέκκα Βάρναλη
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Φωτεινή Βενιέρη
Σχέδιο αφίσας: Σπύρος Αγγελόπουλος

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

10 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας