«½ ένα»: μια καινοτόμα φωτογραφική καταγραφή των πέτρινων φάρων της Ελλάδας

1/2 ένα

Μια έκθεση με σαράντα φωτογραφίες του Κώστα Ντάνη

Ο φωτογράφος και σκηνοθέτης Κώστας Ντάνης παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «½ ένα» στον χώρο Oia Vineyart στην Σαντορίνη, από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 21 Οκτωβρίου 2018.

H έκθεση περιλαμβάνει σαράντα φωτογραφίες από τη θεματική ενότητα «½ ένα», στην οποία ο καλλιτέχνης έχει συγκεντρώσει ένα σώμα φωτογραφικής δουλειάς δύο ετών με νυχτερινές λήψεις πέτρινων φάρων της Ελληνικής επικράτειας.

Η καινοτομία της νυχτερινής καταγραφής των πετρόκτιστων φάρων προσφέρει στο κοινό μια φωτογραφική πτυχή του θέματος που δεν έχει παρουσιαστεί ξανά κατά το παρελθόν, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια προσέγγιση που εμβαθύνει στην ώρα «δράσης», στη στιγμή δηλαδή που οι φάροι εκπληρώνουν την πρακτική τους υπόσταση. Ο τρόπος που χρωματίζει το φάρο κατά τη λήψη, εκτός από την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής του, προσθέτει κι ένα εικαστικό στοιχείο, τονίζοντας τη μοναδικότητα του.

antirio.jpg

Ο ίδιος ο τίτλος «½ ένα» μας παραπέμπει στην εμπειρική ρυθμική μέτρηση «μισό ένα, μισό δύο, μισό τρία….» που χρησιμοποιούν οι ναυτικοί για να υπολογίσουν τον χρόνο που μεσολαβεί ενδιάμεσα σε φως και σκότος, το “χαρακτηριστικό” όπως λέγεται του φάρου.

Ο φάρος, ερημίτης, προσπαθεί να σταθεί στην ιστορία σε ακραίες καιρικές συνθήκες, να προστατέψει και να οδηγήσει. Κάθε ένας στον κόσμο μοναδικός, φωτίζοντας και σιωπώντας, προσφέρει μία αλάνθαστη συντεταγμένη.

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, κατά την αποχώρηση των Γερμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα, από τους διακόσιους περίπου πέτρινους φάρους στην Ελληνική επικράτεια, απέμειναν λιγότεροι από είκοσι. Οι προσπάθειες αναστήλωσης συνεχίζονται έως και σήμερα και, με αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, έχουν χαρακτηριστεί ως Νεότερα Διατηρητέα Ιστορικά Μνημεία σαράντα έξι πέτρινοι φάροι και φανοί.

Σε αυτή την ενότητα παρουσιάζει τους είκοσι-τρείς από αυτούς:

Γερογόμπος Κεφαλονιάς, Διχάλια Κεφαλονιάς, Αγ.Θεόδωροι Κεφαλονιάς, Φισκάρδο Κεφαλονιάς, Σουσάκι Κορινθιακού, Μελαγκάβι Περαχώρας, Αντίρριο Αχαΐας, Κρανάη Γυθείου, Ταίναρο Λακωνίας, Μαλέας Λακωνίας, Τρίκερι Μαγνησίας, Περιστέρα Σαλαμίνας, Σπαθί Σερίφου, Άχλα Άνδρου, Nτάνα Πόρου, Σαπιένζα Μεσσηνίας,  Άστρος Κυνουρίας, Δρέπανο Αχαΐας, Μουδάρι Κύθηρα, Καψάλι Κύθηρα, Τάμελος Κέας, Βουρκάρι Κέας, Κάστρο Μονεμβασιάς.

dixal.jpg

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Κώστας Ντάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Tμήμα Mαθηματικών και αργότερα έκανε σπουδές φωτογραφίας στην Ακαδημία Leica.  Από το 2005 εργάζεται αδιάλειπτα ως φωτογράφος και σκηνοθέτης, δημιουργώντας ντοκιμαντέρ και πολιτιστικές εκπομπές για την τηλεόραση.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.